czwartek, 26 listopada 2015

Tagliatelle con trota affumicata - tagliatelle z wędzonym pstrągiem, pomidorkami cherry, winem i szalotką

Uwielbiana przez nas włoska kuchnia ma wiele odsłon. Najważniejsze w niej jest to, że z prostych z pozoru składników możemy wyczarować dania, których nie powstydziliby się szefowie kuchni. Przepis ten przywiozłam ze sobą z Holandii, nauczyłam się go podczas warsztatów kulinarnych. Dodatkowo robiliśmy wtedy domowy makaron, ale ze względu na fakt, że jego przygotowanie jest dość pracochłonne, w poniższym przepisie wykorzystałam sklepowe tagliatelle.



Składniki:
  • opakowanie pstrąga wędzonego
  • opakowanie pomidorków cherry
  • 1 szalotka
  • pęczek kopru
  • 200-250 ml wytrawnego wina białego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:

Na dużej patelni rozgrzej oliwę, wsyp posiekaną drobno szalotkę i podsmażaj, aż się lekko zarumieni. Wlej wino wytrawne (najlepiej na tą chwilę zdjąć na patelnię z ognia) i zaczekaj ok. 3-5 minut, aż odparuje do połowy. Wsyp przekrojone na pół pomidorki cherry, duś do czasu, gdy zmiękną i zaczną tworzyć sos, ok. 5 minut. Następnie dodaj posiekany koperek i rozdrobnionego na małe kawałki pstrąga wędzonego. Mieszaj, smaż jeszcze ok. 2 minut. 

Makaron zagotuj wg przepisu na opakowaniu, odcedź i wmieszaj do powstałego sosu.

Podawaj z posiekanym koperkiem i kieliszkiem wytrawnego białego wina.

Buon appetito!


0 komentarze:

Prześlij komentarz

 
Blogger Templates