Jedna z przystawek - The Old Man and the Sea - Jaffa / Tel Awiw
Podobno im rzecz prostsza tym lepsza, zasada ta na pewno dotyczy hummusu, pasty z ciecierzycy i tahini (jasnej pasty sezamowej) z niewielką ilością czosnku, cytryny i wody.
Kto i kiedy po raz pierwszy przyrządził hummus? Odpowiedzi udzielą Żydzi i Arabowie i każdy uzna hummus za swoje danie narodowe. W książce Jerozolima (Y. Ottolenghi & S. Tamimi) znajdziemy najprostszy przepis na najpyszniejszy, klasyczny humus.
Tak jak polecają autorzy przepis można udoskonalać według własnych upodobań (zmieniając proporcje tahini, soku z cytryny bądź dodając np. kumin).
Dzień wcześniej:
250 g suszonej ciecierzycy1 łyżeczka sody oczyszczonej
Ciecierzycę moczymy w wodzie (dwukrotnie większa objętość wody) przez całą noc. Następnego dnia odcedzamy ciecierzycę i osuszamy. W średniej wielkości rondlu z grubym dnem podsmażamy ciecierzycę z sodą oczyszczoną przez około 5 minut ciągle mieszając. Dodajemy 1,5 l świeżej wody i gotujemy przez 20-40 minut w zależności od ciecierzycy. Co jakiś czas należy zebrać z powierzchni szumowiny i wypływające na powierzchnię skórki. Ugotowana ciecierzyca powinna być bardzo miękka i powinna rozpadać się w palcach ale nie powinna być zbyt papkowata.
W dniu podania:
270 g jasnej pasty tahini4 łyżki soku z cytryny
4 ząbki przeciśniętego czosnku
100 ml lodowato zimnej wody
sól
Odcedzoną ciecierzycę (600g) wrzucamy do malaksera (ja używam blendera ręcznego) Miksujemy, aż uzyskamy sztywną pastę, nie przerywając miksowania dodajemy tahini, sok z cytryny, czosnek i 1,5 łyżeczki soli. Na koniec powoli dodajemy lodowatą wodę i miksujemy przez około 5 minut do uzyskania idealnie gładkiej pasty.
Tak przygotowaną pastę odstawiamy na 30 minut. Hummus jest gotowy do podania! Smacznego!
Pamiętaj: Przechowując gotowy już hummus w lodówce, wyciągnij go z lodówki pół godziny przed podaniem!
Hummus na śniadanie w Old Jaffa (Tel Awiw)
0 komentarze:
Prześlij komentarz