czwartek, 26 listopada 2015

Tajskie czerwone curry z mango i kurczakiem

Ostatnio miałyśmy z Anią "dni tajskie", zrobiłyśmy kilka wersji czerwonego curry. Gdybym mogła, wkleiłabym tu obłędny zapach tego dania, który roztacza się w całej kuchni!

Poniżej zaprezentowany przepis pochodzi ze strony internetowej hipermarketu Tesco, został nieco przez nas zmodyfikowany.


Składniki:
  • 2 mango
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 2 łyżki czerwonej pasty curry
  • 2 ząbki czosnku
  • mały kawałek świeżego imbiru
  • 2 piersi z kurczaka, ok. 400-500 g
  • 1 papryczka chilli, z wydrążonymi pestkami
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • sok z  1 limonki
  • natka pietruszki lub kolendra
  • ryż jaśminowy
Przygotowanie:

W dużym garnku rozgrzej mleczko kokosowe, dodaj pastę curry, rozpuść i mieszaj. Dodaj posiekany drobno czosnek i imbir, gotuj ok. 5 minut. Dodaj pokrojone w kostkę piersi kurczaka, gotuj następne 5 minut. Pokrojone w kostkę, obrane ze skóry mango wrzuć do gotującego się sosu, potem wrzuć posiekaną papryczkę chilli. Wsyp łyżkę cukru trzcinowego, zamieszaj, dodaj sok z limonki, gotuj jeszcze ok. 2 minuty. 

Ryż jaśminowy ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Polej ryż powstałym sosem curry, posyp całość posiekaną natką pietruszki lub kolendrą.



0 komentarze:

Prześlij komentarz

 
Blogger Templates