niedziela, 6 grudnia 2015

3 składniki - pełnia smaku: aglio olio e peperoncino

Prosty włoski makaron po raz kolejny ląduje na moim stole. Do przygotowania tego dania natchnął mnie (o dziwo) kompletny brak składników w domu. W koszyku na warzywa znalazłam kilka ząbków czosnku i papryczkę chilli, w szafce makaron i oliwę. Jakby to powiedział nasz ulubiony instruktor prawa jazdy: "I tyle!" Tylko tyle i aż tyle potrzeba do zrobienia tej pasty. 

Facilissimo!


Składniki:
  • papryczka chilli, pokrojona w paseczki, bez pestek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • makaron (u mnie tagliatelle)
  • (ewentualnie) natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:

Makaron przygotuj według opisu na opakowaniu. Na dużej patelni rozgrzej oliwę, dodaj posiekane ząbki czosnku i papryczkę chilli, Podsmażaj chwilę, uważając, by czosnek się nie przypalił. Zdejmij na chwilę z ognia.

Ugotowany makaron wrzuć na patelnię i przesmaż chwilę z oliwą, czosnkiem i chilli,

Dopraw całość świeżo zmielonym pieprzem, ozdób natką pietruszki.




0 komentarze:

Prześlij komentarz

 
Blogger Templates