Składniki (na 12 muffinów):
- 2,5 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią (do zrobienia samemu: zużytą laskę wanilii zamknij w słoiku z cukrem)
- pół szklanki oleju
- szklanka mleka
- 2 jaja
- szklanka borówki amerykańskiej
Przygotowanie:
W jednej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier z wanilią. W drugiej wymieszaj mokre składniki: olej, mleko, jaja i borówkę. Dodaje mokre składniki do suchych i mieszaj chwilę łyżką do uzyskania gładkiej masy (nie może być ani za rzadka, ani za gęsta, w razie czego możesz dosypać mąki lub dodać mleka).
Piecz ok 20-25 minut w temperaturze 180°C .
0 komentarze:
Prześlij komentarz