niedziela, 6 grudnia 2015

Wspomnienie lata: muffiny z borówką amerykańską

Te muffiny to wspomnienie minionego lata. Borówki amerykańskie to jedyne owoce, które mogłabym jeść na okrągło. Latem zawsze myślę o zamrożeniu ich na zimę, ale zawsze o tym zapominam i jest już po sezonie. Mogę się cieszyć nimi jedynie na poniższym zdjęciu.



Składniki (na 12 muffinów):
  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • pół szklanki cukru 
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią (do zrobienia samemu: zużytą laskę wanilii zamknij w słoiku z cukrem)
  • pół szklanki oleju
  • szklanka mleka 
  • 2 jaja 
  • szklanka borówki amerykańskiej
Przygotowanie:

W jednej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier z wanilią. W drugiej wymieszaj mokre składniki: olej, mleko, jaja i borówkę. Dodaje mokre składniki do suchych i mieszaj chwilę łyżką do uzyskania gładkiej masy (nie może być ani za rzadka, ani za gęsta, w razie czego możesz dosypać mąki lub dodać mleka).

Piecz ok 20-25 minut w temperaturze 180°C .  

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 
Blogger Templates