niedziela, 6 grudnia 2015

Zielono mi! Krem z groszku z miętą

Chociaż nieuchronnie zbliża się zima, śnieg i mróz, czyli dla mnie wszystko, co najgorsze, postanowiłam dodać nieco pozytywnego koloru do dzisiejszego obiadu.

Przez pewien czas robiłam tę zupę jedynie z użyciem groszku i bulionu, jednak dodanie listków świeżej mięty całkowicie zmienia jej smak i aromat. 


Składniki:

  • opakowanie groszku mrożonego
  • listki świeżej mięty
  • 2 małe ziemniaki, pokrojone w kostkę
  • 100 ml śmietanki 30%
  • sól, pieprz
Przygotowanie:

Pokrojone w kostkę ziemniaki i groszek zalej około pół litra wody. Gotuj 10-15 minut, aż warzywa będą miękkie, dolej śmietankę. Dodaj listki mięty i zmiksuj całość blenderem. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z kleksem jogurtu naturalnego i listkami mięty.





0 komentarze:

Prześlij komentarz

 
Blogger Templates